Question for my fellow audio phools :D

Discussion in 'Home Theater and Stereo' started by Barry_NJ, Jun 10, 2019.

  1. Barry_NJ

    Barry_NJ Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    1,760
    Likes Received:
    193
    So, I'm going to run a dedicated circuit to my media rack. Will be a single, uninterrupted, run of about 75' of copper nm romex. Will 12 gauge be adequate, or should I go for 10? Voltage drop for that length is 4.9% for 12 gauge, but only 3.1% for 10 gauge. The 12 gauge will be easier to work with, and cost is a bit under half that of the 10, $47 vs. $110. But can the 10 gauge provide provide improved dynamics?

    48020869511_a7e329cf81_o.jpg
     
  2. DYohn

    DYohn Bronze Member Donor Top Poster

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    32,828
    Likes Received:
    2,298
    Improved dynamics? Unlikely. Higher current capacity and less voltage droop, yes.
     
    Dan Driscoll and Ken McDaniel like this.
  3. Barry_NJ

    Barry_NJ Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    1,760
    Likes Received:
    193
    I was thinking of you when I made this thread ;)

    I suppose the real question is... Will the higher current capacity and decreased voltage drop of the 10 gauge wire, have a positive impact on the performance of the system, or just be over kill?
     
    Last edited: Jun 10, 2019
  4. CJ

    CJ Bronze Member Admin Top Poster

    Joined:
    May 7, 2007
    Messages:
    28,320
    Likes Received:
    1,557
    If you run out of voltage, yes. If not, no.
     
    DYohn likes this.
  5. DYohn

    DYohn Bronze Member Donor Top Poster

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    32,828
    Likes Received:
    2,298
    This is the correct answer. And by "run out of voltage" that means dropping too low for the gear to operate, which is unlikely no matter what gauge wire you use.

    If you can afford it, go for the larger wire. 10-AWG can handle 30 amps. 12-AWG will handle 20 amps. Of course to meet code you may have to use a sub-panel to split out to your standard 15-amp outlets if you do run a 30-amp circuit, so check local codes before you use a 30-amp breaker.
     
  6. Barry_NJ

    Barry_NJ Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    1,760
    Likes Received:
    193
    Thank you sir! I'll chew on the info a bit, and move on it shortly ;)
     
  7. Barry_NJ

    Barry_NJ Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    1,760
    Likes Received:
    193
    Noted in my DIY thread, but figured I'd put the conclusion here as well.
    I went with a 20 amp breaker and 10 gauge wire. Linear length of the run was 80' uninterrupted.
    Not sure if this will have an effect on sound quality, but I figure it cant hurt ;-)
     
  8. DYohn

    DYohn Bronze Member Donor Top Poster

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    32,828
    Likes Received:
    2,298
    Good plan.
     

Share This Page